Zanzibar, een klein eiland met een rijke geschiedenis.

Jambo!

Zanzibar is één van de eilanden voor de kust van Tanzania en er wonen meer dan 95% moslims. Het eten is er overal halal en er zijn overal moskeeën te vinden. Zanzibar is dus een ideale moslimvriendelijke bestemming. Velen gaan naar Zanzibar om de prachtige stranden en het klimaat, maar het eiland heeft veel meer te bieden. In deze blogpost nemen we je mee op onze reis in Zanzibar en laten we je alle kindvriendelijke activiteiten en plekken zien die je gedaan of gezien moet hebben in Zanzibar.

Nakupenda Beach

Nakupenda Beach is een zandstrook midden in de Indische Oceaan. Je wordt er met een boot vanuit Stone Town naartoe gebracht. Je kunt er genieten van een stuk wit strand omgeven door turquoise water. Terwijl je geniet van je verblijf op het strand, wordt er een (seafood)barbecue voor je bereid. Dit maakt je verblijf op het strand compleet.

De kinderen vonden het heerlijk om over het strand te rennen, met het zand te spelen en in het water te zwemmen. Ook gingen ze enthousiast op zoek naar krabben en zeesterren. We raden wel aan om dit vroeg op de dag te plannen, wanneer de zon nog niet zo fel schijnt. Wij boekten ons bezoek met WOW tours, die ervoor zorgt dat je opgehaald wordt bij je hotel en je na afloop ook weer terugbrengt naar je hotel.

Tip: Zorg dat je je zwemkleding al aan hebt onder je kleding.

Prison Island

Prison Island is een klein eiland in Zanzibar met een interessante geschiedenis. Het is genoemd naar de gevangenis die hier werd gebouwd en die bedoeld was om slaven op te sluiten. Het werd echter nooit gebruikt als gevangenis. Later diende het wel als quarantaineplaats voor mensen met gele koorts om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Het gebouw zelf is tegenwoordig niet meer zo bijzonder; het wordt vooral gebruikt als restaurant en je vindt er een klein winkeltje. De reden dat we met onze kinderen naar Prison Island wilden, zijn de reuzenschildpadden die ze hier verzorgen. We mochten ze voeren en aaien – een leuke activiteit voor kinderen! Sommige van de schildpadden zijn meer dan 100 jaar oud en je kunt er ook over het eiland wandelen. Naast schildpadden lopen er ook pauwen rond. Vanaf het eiland heb je ook een prachtig uitzicht over de zee!

Tip: Je kunt Nakupenda Beach en Prison Island gemakkelijk combineren op één dagtrip.

Stone Town

Stone Town is de hoofdstad van Zanzibar. Het staat op de Unesco erfgoedlijst en heeft een rijke geschiedenis. Toen wij er waren, waren ze volop gebouwen in de stad aan het renoveren.

Stone Town werd gesticht door slaven- en specerijenhandelaren uit Oman, en je vindt er nog vele Arabische invloeden. De kinderen vonden dit uitstapje minder leuk – het is veel lopen in smalle straatjes. We vergaten de kinderwagen van onze jongste, dus hij werd snel moe en wilde gedragen worden. Ik zou een rondleiding door Stone Town met jonge kinderen niet snel aanraden. Voor oudere kinderen die het niet erg vinden om veel te lopen is het wel een leuk uitstapje.

Spice Tour

Iets wat je in Zanzibar zeker niet mag overslaan is een spicetour. Zanzibar staat bekend om de verschillende specerijen die je hier kunt vinden, en het is leuk om daar samen met je kinderen meer over te leren.

Aangekomen bij de spicefarm kregen we eerst een lunch uit de keuken van Zanzibar. Gemaakt van verse producten uit eigen tuin. Daarna begint de rondleiding. Ze betrekken de kinderen er op een leuke manier bij door ze allerlei verschillende specerijen te laten ruiken en zien zoals gember, kaneel, kurkuma, vanille, kruidnagel en zwarte peper. We mochten eerst raden door eraan te ruiken – we konden de meeste specerijen herkennen aan hun geur! We kregen ook verschillende vruchten te zien, zoals papaja, banaan, ananas en kokosnoot. Van deze laatste kregen we ook te zien hoe ze die uit de bomen plukken – de kinderen waren erg onder de indruk! Daarna mochten we genieten van dit verse kokoswater!

Nungwi Zoo

We bezochten Nungwi Zoo, een kleine dierentuin op loopafstand van ons hotel. Je kunt er verschillende dieren voeren, zoals apen, herten, schildpadden en struisvogels. We zagen ook slangen en kameleons. Als je in omgeving Nungwi verblijft is het wel een bezoekje waard. Je kunt het plannen voor of na je strandbezoek.

Weeshuis bezoeken

Zanzibar is prachtig, maar er heerst ook veel armoede onder de bevolking. De plaatselijke bevolking profiteert helaas te weinig van het toerisme op het eiland. Zo zijn er veel weeshuizen op het eiland die afhankelijk zijn van giften en donaties van toeristen. Wij raden dan ook iedereen aan om tijdens je vakantie in Zanzibar een weeshuis te bezoeken.

Vanuit Nederland hebben we spullen gekocht om te doneren, zoals boekjes, kleurpotloden en klein speelgoed. Tijdens ons verblijf in Zanzibar hebben we via onze families extra geld ingezameld en houdbare boodschappen gekocht die we naar het weeshuis hebben gebracht. We hebben gekozen voor een kleinschalig weeshuis, Mazizini Orphanage House. Het weeshuis ziet er netjes en schoon uit. De kinderen worden er goed verzorgd door de vrijwilligers. Een aantal van hen hebben we tijdens ons bezoek mogen ontmoeten. We mochten de baby’s optillen en knuffelen. De kinderen waren niet weg te slaan bij Farhat, een meisje met een prachtige glimlach!

Tip: Verzamel in Nederland geld onder familie en vrienden om te doneren aan het weeshuis.

Mnemba Island

Als je op zoek bent naar een mooi eiland met helder water, dan is Mnemba Island een aanrader om te bezoeken.

Mnemba Island is ongeveer 1,5 km lang. Het is een klein luxe privé-eiland waar je in een resort kunt verblijven. Je mag het eiland niet betreden. Alleen personeel en gasten van het resort mogen op het eiland komen. Je betaalt ongeveer $1.500 per persoon voor 1 nacht. Bill Gates schijnt een regelmatige bezoeker van het eiland te zijn.

Voor Mnemba Island mag je wel snorkelen en duiken. Het water is mooi en helder, waardoor je de vissen goed kunt zien. Bovendien kun je, als je geluk hebt, met dolfijnen zwemmen. Als het te druk is laten ze zich namelijk niet snel zien. Ga daarom vroeg in de ochtend of laat in de middag (na 16.00 uur). Je wordt er per boot naartoe gebracht vanuit Stone Town.

Hakuna Matata

Hakuna Matata zal je de hele dag door om je heen horen. Het betekent – alles komt goed, maak je geen zorgen. En dat is precies wat we hebben gedaan tijden onze reis in Zanzibar. De bevolking is zo behulpzaam, lief en relaxed, waardoor wij ook heerlijk meegingen in die “vibe”. We wisselden de actieve dagen af met rustdagen. Tijdens deze rustdagen genoten we van de stranden en zwembaden behorend bij de hotels. Soms hadden we het gehele zwembad of strand helemaal voor onszelf, wat een groot feest was.

Wil je meer zien van onze reis in Zanzibar of onze andere reizen? Volg ons dan ook op onze instragrampagina @traveling.sajada en laat een berichtje achter bij een van onze posts!

Populair

Reis je mee?

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Geen spam, alleen meldingen over nieuwe producten, updates.